Arvid Adolf ETHOLÉN (1799–1876)

Arvid Adolf ETHOLÉN (1799–1876)

Arvid Adolf ETHOLÉN (1799–1876)

Arvid Adolf ETHOLÉN (1799–1876)

Esineitä ja kuvia

Esineitä ja kuvia

Esineitä ja kuvia

Esineitä ja kuvia

Alaskan kartta

Alaskan kartta

Alaskan kartta

Alaskan kartta

ADOLF ETHOLÉN kenraalikuvernööri

Adolf Etholén syntyi Helsingissä. Hän liittyi 1817 Venäjän laivastoon ja purjehti Sitkaan, joka oli Venäjän Amerikan eli Alaskan hallinnollinen keskus. Hän toimi Sitkassa Venäjän Amerikan kauppakomppanian palveluksessa kaikkiaan 15 vuotta, myös sen hallituksen jäsenenä kontra-amiraaliksi ylennettynä vuoteen 1859. Hänet nimitettiin Venäjän Amerikan kenraalikuvernööriksi vuosiksi 1840–1845.

Etholén matkusteli Alaskassa ja Koillis-Aasian rannikoilla kartoitus- ja tutkimustehtävissä. Hän tutki mm. Bristolin- ja Nortoninlahden rantoja, Kuriileja, Aleuttien saaria sekä Alexandersaaristoa. Matkojen tarkoituksena oli perustaa turkispyynti- ja kauppa-asemia sekä kerätä tietoja alkuperäisasukkaista ja solmia heidän kanssaan kauppasuhteita. 1830-luvulta lähtien Etholénin tehtävät keskittyivät Sitkan hallintoon ja elintarvikehuoltoon. Hänen ollessaan kenraalikuvernöörinä Sitkan rakentaminen edistyi.

Etholén alkoi kerätä luonnontieteellisiä ja kansatieteellisiä esineitä. Ensimmäisen lahjoituksensa hän lähetti 1825–1826 Turun Akatemialle, mutta kerätty aineisto tuhoutui Turun palossa 1827. Nykyisin Kulttuurien museon kokoelmiin kuuluvat kansainvälisesti arvokkaat kansatieteelliset kokoelmat Etholén lahjoitti alunperin Keisarillisen Aleksanterin-Yliopiston Raha-, Mitali- ja Taidekabinettiin.

Etholén palkittiin ritarimerkeillä ja aateloitiin 1856 pitkästä ja ansiokkaasta palveluksestaan. Eläkevuotensa hän vietti Elimäellä.

Arvid Adolf Etholén.

J. E. Lindhin öljymaalaus 1839.

Kuva Museovirasto.

Bambergs Schulwandkarte. Carl Chun, Inh. Bernh. Fahrig, Geographischer Verlag, Berlin. Kuva Markku Haverinen. Museovirasto.

Arvid Adolf Etholén teki matkoja Alaskassa ja Koillis-Aasian rannikoilla kartoitustehtävissä ja solmi kauppasuhteita alkuasukkaisiin. Hän tutki mm. Bristolin- ja Nortoninlahden rantoja, Kuriileja, Aleuttien saaria sekä Alexandersaaristoa.