Peter Gustaf BÖCKELMAN (1808–1888)

Peter Gustaf BÖCKELMAN (1808–1888)

Peter Gustaf BÖCKELMAN (1808–1888)

Peter Gustaf BÖCKELMAN (1808–1888)

Esineitä ja piirroksia

Esineitä ja piirroksia

Esineitä ja piirroksia

Kartta

Kartta

Kartta

PETER BÖCKELMAN

merikapteeni

Pietarsaarelainen P. G. Böckelman suoritti kapteenintutkinnon 1830. Hän toimi ensiksi Strengberg-yhtiön omistaman priki Wänskapenin päällikkönä ja myöhemmin useiden Malmska handelhusetin alusten kapteenina. Hän purjehti omistamallaan fregatti Rapidella mm. Etelä-Amerikkaan, Bataviaan (nyk. Jaava) ja Kalkuttaan pitäen Hampuria tukikohtanaan.

Böckelmania on kuvattu yritteliääksi, kielitaitoiseksi ja osaavaksi kapteeniksi. Hän vietti usein mukana matkustaneen vaimonsa kanssa vuosia merillä käymättä kotimaan satamissa. Böckelman erosi palveluksesta 1869 sairauden vuoksi. Eläkkeellä hän perusti yhdessä vaimonsa kanssa avustusrahaston tukemaan merenkulkijoiden leskiä ja lapsia.

Böckelman lahjoitti 1842 Keisarillisen Aleksanterin-Yliopiston museolle luonnontieteellisiä näytteitä Etelä-Amerikan länsirannikolta ja 1862 etnografisia esineitä Japanista ja Kiinasta. Nämä ja hänen Vaasan lyseolle lahjoittamansa esineet ovat nykyisin Kulttuurien museon kokoelmissa. Lisäksi hänen tuomiaan esineitä on ainakin Pietarsaaren kaupunginmuseossa.

Merikapteeni Peter Gustaf Böckelman.

Potrettikuva 1800-luvulta.

Kuva Pietarsaaren museo.

Merikapteeni P. G. Böckelman teki useita kaukopurjehduksia sekä Etelä-Amerikkaan että Kaakkois- ja Itä-Aasiaan.

Bambergs Schulwandkarte. Carl Chun, Inh. Bernh. Fahrig, Geographischer Verlag, Berlin. Kuva Markku Haverinen. Museovirasto.